Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata
2024.05.25.
Hőmérséklet: 24.8 ℃
Nagy kontrasztú megjelenítés

Szapáry Kilátó

Széchenyi

Szapáry Kilátó


Meglátogatná? Eligazítjuk.
A helyet megtalálja a Google Térképen!

*A kilátó közvetlenül az általános iskola és az óvoda mellett található.
A balesetek elkerülése érdekében a kilátó bejáratát az önkormányzat zárva tartja. Amennyiben a kilátóba fel szeretne menni, kérjük előzetesen egyeztessen Nyírábrány Nagyközség Önkormányzatánál vagy a helyszinen kihelyezett telefonszámon!

Cím 4264 Nyírábrány, Szapáry Kilátó


Szapáry KilátóFotó: © Keleti Kalandok (2020-23). Minden jog fenntartva (All Rights Reserved). A kép felhasználása a nyirabrany.hu oldalon a jogtulajdonos engedélyével történt. keletikalandok


A Nyírábrányban található Szapáry Kilátó nevét az Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastély utolsó tulajdonosáról, Gróf Szapáry Gyula miniszterelnökről kapta.

A kilátó építését egy Erdei tanösvény kialakításával párhuzamosan kezdeményezték, és azóta is látogatható.

A kilátó 94 lépcsőfokon keresztül vezet a tetejére, amely 23,6 méter magasan található. Ezen a magaslaton a látogatók elmerülhetnek a környező természet szépségében, miközben a virágokkal teli környezet mindenkit magával ragad.

A kilátó külseje egyedi és lenyűgöző megjelenésű, és 2015-ben került felépítésre.

Az építményből északra, északnyugatra tekintve csodálatos kilátás nyílik Nyírábrány településre: a hosszan elnyúló település látképe tárul elénk, annak épületeivel; A Nyírábrányi Szent Mihály főangyal görög katolikus templom és a Nyírábrányi Szent Kereszt római katolikus templom is megfigyelhető innen.
Az északi irányba, távolabb tekintve megpillanthatók a Nyírábrányi Teleki-legelő és Nyírábrányi Kis-Mogyorós természetvédelmi területek változatos, lankás és dombos tájai, valamint a buja erdők és lápvidékek is.

Ha a kilátóból dél felé tekintünk, felülről is gyönyörködhetünk az Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastélykertben és a Beke István tanösvényben.
A tanösvény változatos növényvilágával büszkélkedik, ahol Nyírábrány fája - egy több mint 200 éves platán - is lenyűgöző látványt nyújt.
A kilátóból megcsodálható továbbá a Nyírábrányi halastó lápos és füzes területe is.

Ha a keleti irányba fordulunk, jó látási viszonyok esetén a teljes Nyír-síkság (Câmpia Nirului) tárul elénk. Ez a vidék a magyar-román államhatár által kettészelt, és 2007 óta az Európai Unió Natura 2000 védelme alatt álló terület.
A terület összesen 38000 hektáron (380 km2) terül el, és lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak.

A Szapáry Kilátó tehát nem csak egy magaslat, ahonnan a tájat lehet szemlélni, hanem egy olyan hely, ahol a természet csodáit teljes pompájukban élvezhetjük.


Fedezze fel a lenyűgöző kilátást a Nyírábrányi Szapáry Kilátóból, ahol a természet szépségét és a vidék panorámáját élvezheti! Látogasson el hozzánk, és merüljön el a természeti csodákban!


Vissza a kezdőlapra
Széchenyi