Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata
2024.05.25.
Hőmérséklet: 23.8 ℃
Nagy kontrasztú megjelenítés

Nyírábrányi Tájház

Széchenyi

Nyírábrányi Tájház


Meglátogatná? Eligazítjuk.
A helyet megtalálja a Google Térképen!

*Az épület engedély nélkül jelenleg csak kívülről tekinthető meg. Amennyiben azt belülről is meg kívánja látogatni, kérjük előzetesen egyeztessen Nyírábrány Nagyközség Önkormányzatával!

Cím 4264 Nyírábrány, Nyírábrányi Tájház


Nyírábrányi Tájház: Az Alföldi Parasztépítészet Kuriózuma; Időkapu a múltbaEngedje meg, hogy bemutassuk Önnek a településünk büszkeségét, a Nyírábrányi Tájházat.
Ez a csodálatos épület a maga nemében egyedülálló darabja az alföldi paraszti földépítészetnek, és lenyűgöző történelmi múltjával és autentikus jellegével elvarázsolja az ide látogatókat.
Ebben a csodálatos épületben megérezheti az alföldi paraszti élet varázsát és a hagyományok mély gyökereit.

Lépjen be a tájházba, és engedje, hogy a régmúlt hangulata átjárja! A ház falai között megelevenednek az alföldi paraszti élet mindennapjai, és a múlt emlékei felidéződnek. Az autentikus berendezés, a használati tárgyak és a régi eszközök mind segítenek megismerni az itt élők mindennapos tevékenységeit és életüket.

A Nyírábrányi Tájház története egészen 2001-ig nyúlik vissza, amikor Pataky Emőke, a műemlékvédelmi szakmérnök és területi népi műemléki felügyelő felfedezte ezt az értékes építészeti kincset. Az épület akkori lakója, a 96 éves Tuss Jánosné, vagy ahogyan itt mindenki ismerte, Mari néni, büszkén mesélte a családi fészek több mint kétszáz éves történetét. A házat ősi családi hagyományként őrizték meg, és több generáció emlékét hordozza.

A ház utolsó lakója 2001-ben
Tuss Jánosné, Mari néni

Az alföldi paraszti földépítészet ma már alig látható, szinte érintetlen darabja maradt meg Nyírábrányban, ahol nem is olyan régen még több hasonló ház állt és tűnt el szinte nyomtalanul. Félve e ház megsemmisülésétől is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonnal védelem alá helyezte. Ma már országosan védett népi műemlék.

A háromosztatú, alföldi-típusú lakóház egy kis magaslaton épült, melyet földtöltés és kis árok vesz körül. A 60-70 cm-es földfal vasvillával készült, melyet átforgatott, döngölt földalapra ütögetve és nyesegetve erősítettek meg. Az épület mester- és keresztgerendás sárborítású deszkamennyezetén szarufás, kontyolt nyeregtető található, melyet szalma, sás és gyékény fedés borít. Az épületen belül a pitvar fölött padfelbúvó és hátul balra sütőpadka található a kemenceszáj előtt. A szabadkémény szurtos paticsfalú, vasfedeles deszkafejjel körülöleli a házat.

Az utcai homlokzaton egy ablakos, a hátsó falban pedig egy elfalazott ablak található. Az oldalkertre négy szoba ablaka néz, melyek közül az egyikben egy fordítós kovácsszárral ellátott tölgyfa ajtó található. Az épület fehérre meszelt, és az előkertjét hatalmas akácfa rejti el. A virágos oldalkertben pedig egy eperfa árnyékolja a tájházat, melynek portáján valaha gazdasági épületek álltak.

A Nyírábrányi Tájház különlegességét a történelmi szál adja, mely egészen a 19. századig vezet vissza. A ház építésekor még számos hasonló földház állt ezen a vidéken, de ma már alig láthatók ilyen érintetlen darabok. Ezért is óvjuk és védjük olyan nagy gonddal ezt a csodálatos épületet, hogy az utókor is megismerhesse és megőrizhesse a régi idők hagyatékát.

A Nyírábrányi Tájházban található történelmi relikviák és emlékek egyedülálló betekintést nyújtanak az alföldi vidék életébe. Az egykori lakók mindennapjai, hagyományai és szokásai elevenednek meg itt, és ezáltal egy valódi időutazásban lehet része.

A tájházban látott tárgyak és berendezési elemek mellett a tárlatvezető, Keresztessy Tamás, az egykori pedagógus, szívesen osztja meg a tájház történetét és a régmúlt életérzését. Őszinte lelkesedéssel vezeti körbe a látogatókat, és mesél az itt élők mindennapjairól, hagyományairól és életükről.


Ha kíváncsi a Nyírábrányi Tájház csodálatos világára és szeretne egy igazi történelmi utazásra indulni, akkor ne habozzon, látogasson el hozzánk! Az épületben megpihenve és felfedezve a múlt szépségeit garantáltan felejthetetlen élményben lesz része!


Vissza a kezdőlapra
Széchenyi