Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata
2024.02.22.
Hőmérséklet: 6.8 ℃
Nagy kontrasztú megjelenítés

Hanelek - Natura 2000 Természetvédelmi terület

Széchenyi

Hanelek - Natura 2000 Természetvédelmi terület


Meglátogatná? Eligazítjuk.
A helyet megtalálja a Google Térképen!

Cím 4264 Nyírábrány, Hanelek Natura 2000 Természetvédelmi terület


Hanelek Natura 2000 Természetvédelmi területFotó: © Keleti Kalandok (2020-23). Minden jog fenntartva (All Rights Reserved). A kép felhasználása a nyirabrany.hu oldalon a jogtulajdonos engedélyével történt. keletikalandok


Nemzeti Park Igazgatóság: Nemzetileg nem védett, Európai Uniós védelem alatt áll
Tájvédelmi Körzet: -
Területegység: -
Terület: Hanelek
Védelem szintje: Natura 2000 védelem alatt
Kiterjedése: megközelítőleg 95 hektár (950 000 m2)

A magyarországi Natura 2000 terület kiterjedése 95 hektár.

Főbb élőhely típusai a sík és dombvidéki kaszálórétek, valamint a mészkedvelő üde láp- és sásrétek közé sorolhatók.
A terület jelölő fajai a réti angyalgyökér (Angelica palustris), a vöröshasú unka (Bombina bombina) és a mocsári teknős (Emys orbicularis). 

A Hanelek néven ismert terület Nyírábrány és Fülöp települések közigazgatási határaiban terül el, lenyúlva az államhatárig.
Még napjainkban is igen szép és változatos példáit figyelhetjük itt meg a Nyírség hajdani lápvilágának, annak ellenére, hogy a XIX. század végén indult lecsapolási hullám ide is elért. Az egymás közelében, a homokbuckás vidék mélyedéseiben kialakult „nyírvíz-laposok” vizének levezetésére készített árkok az Érmelléki-csatornába torkollnak.

Szerencsére a lecsapolás nem volt tökéletes, így mindig van annyi nedvesség a terülten, ami napjainkig lehetővé tette a múltidéző ritkaságok hírnökeinek fennmaradását.
Sajnos a környező homokbuckák növényzete nem volt ilyen szerencsés, hiszen a tájra jellemző homoki tölgyerdők egyetlen maradványa sem található már meg. Helyüket akácos ültetvények vették át.

A lápvidék fásszárú vegetációjában megfigyelhetjük viszont a festői látványt nyújtó babérfüzes nyírláp növénytársulást (Salici pentandrae – Betuletum pubescentis), melyben a fehér törzsű, védett molyhos nyírfák (Betula pubescens) állománya alatt a világoszöld tőzegpáfrányok (Thelypteris palustris) alkotnak összefüggő szőnyeget.
A fás lápi vegetációt képviseli még a jóval gyakoribb rekettyés fűzláp társulás (Calamagrosti-Salicetum cinereae), mely áthatolhatatlan bozótot képez, csöndes búvóhelyet biztosít a vadaknak is. A mélyebb, nyílt vizű foltokon a békaliliom (Hottonia palustris) hínárja nyújtja rózsaszín virágait a víztükör fölé. A zsombékosokban néhol találkozhatunk a heverő szárú, ritka kúszó csalánnal (Urtica kioviensis). A láprétek és egyéb nedves kaszálórétek a jégkorszak végéről itt maradt hidegebb klímát kedvelő virágoknak is otthont adnak. Ilyen a kék virágú szibériai nőszirom (Iris sibirica), a széles levelű fehér zászpa (Veratrum album), vagy a nagy, sárga virágú zergeboglár (Trollius europaeus) nemrég megtalált néhány példánya.

A terület egyik legjelentősebb botanikai ritkasága a réti angyalgyökér (Angelica palustris). Szintén a nedves rétek jellemző orchideája a pirosas virágú pompás kosbor (Orchis laxiflora subsp. elegans), a szegfűféléket pedig a nyár végén virító, sallangos szirmú buglyos szegfű (Dianthus superbus) képviseli.

Ez a pompás vidék azonban még korántsem teljesen feltárt, természeti értékeit tekintve. Gyanítható, hogy - különösen az ízeltlábú állatok közül - még számos ritka faj jelenléte igazolódhat.
A védett természeti értékek e gazdagságának fennmaradását a terület vízháztartásának javítása és a rétek elcserjésedésének megakadályozása biztosíthatja.

Forrás: Határmenti eltűnő szigetek kutatás (HURO Nature Projekt)

Látogatás és Természetvédelem

A terület megtekintése ingyenes.

Kérünk minden látogatót, hogy tartsa be a természetvédelemre vonatkozó szabályokat, melyek főként:

  1. Látogatás céljából a területre lehetőleg gyalogosan lépjen be, járművet ne vigyen be!
  2. A természeti területeken nem biztos, hogy mindenütt találunk szeméttárolót. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a természetjárás során keletkező szemetet ne dobják el, hanem gondosan elcsomagolva tegyék vissza a hátizsákjukba. Figyeljenek arra, hogy ne hagyjanak nyomot magunk után a természetben!
  3. Ne zavarják meg az állatokat!
  4. Ne szedjenek virágokat és ezt a gyermekeknek se engedjék! Egyes növények maghullatása két év, így letépésükkel az ott élő növények szaporodását gátolják.
  5. Látogatásuk során a területen lehetőleg ne étkezzenek, semmiképpen ne piknikezzenek, pokrócot a területen ne terítsenek le!
  6. Ne használjanak nyílt lángot, ne gyújtsanak tüzet, ne dohányozzanak a területen!
  7. Természetfotózás esetén rendkívül fontos, hogy egyetlen jó kép kedvéért se rendezzék át a környezetet!

Támogassa a Természetvédelmet

Az ilyen csodálatos természeti területek megőrzése kiemelten fontos.

A terület védelme érdekében folytatott munka, a vízvisszatartó műtárgyak telepítése, az állat- és növényvilág megóvása és az inváziós fajok elleni küzdelem mind fontos lépések a fenntartható természetvédelemért.


Látogasson el a Hanelek Natura 2000 természetvédelmi területre, és élvezze a természet szépségét és sokszínűségét!
 Segítsen megőrizni ezt a különleges és értékes területet a jövő generációk számára.


Natura 2000 logo

Natura 2000 – Európa természete az Ön számára.
Ez a terület az Európai Natura 2000 hálózat része. Azért jelölték ki, mert Európa legveszélyeztetettebb fajainak és élőhelyeinek otthont ad.
 Az EU mind a 27 országa együttműködik a Natura 2000 hálózaton keresztül annak érdekében, hogy Európa gazdag és sokszínű természeti örökségét mindenki javára védjék.


Vissza a kezdőlapra
Széchenyi