Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata
2024.05.25.
Hőmérséklet: 26.8 ℃
Nagy kontrasztú megjelenítés

Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastély

Széchenyi

Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastély


Meglátogatná? Eligazítjuk.
A helyet megtalálja a Google Térképen!

*Az épület engedély nélkül jelenleg csak kívülről tekinthető meg. Amennyiben azt belülről is meg kívánja látogatni, kérjük előzetesen egyeztessen Nyírábrány Nagyközség Önkormányzatával!

Cím 4264 Nyírábrány, Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastély


Nyírábrányi Eördögh-Ábrányi-Szapáry Kastély: Egy Történelmi Gyöngyszem


Eördögh-Ábrányi-Szapáry kastélyFotó: © Keleti Kalandok (2020-23). Minden jog fenntartva (All Rights Reserved). A kép felhasználása a nyirabrany.hu oldalon a jogtulajdonos engedélyével történt. keletikalandok


Ez a gyönyörű és történelmi jelentőségű épület méltán büszkesége településünk, és most bemutatjuk Önnek annak gazdag történetét és különleges vonzerejét.

A kastély építtetői, a lászlófalvi és mikeföldi Eördögh család, a Turóc vármegyei eredetű első tagjai már a Szabolcs vármegyében tevékenykedtek. Eördögh Dániel, a család tagja, 1688-ban a vármegye alispáni pozícióját töltötte be, és fia, Eördögh (I.) György szolgabíróként szolgált 1720-ban.

Az Eördögh família ősét, Pirk Otmárt 1255-ben említették, és a lászlófalvi Velits családdal közös őstől származott. A család története ősidőkig nyúlik vissza, és az első Eördögh, Pál már 1422-ben használta az Eördögh nevet. Az Eördögh (I.) György halála után az ő fiágon öröklődött tovább a birtok, majd Eördögh (II.) Györgytől Eördögh (Ábrányi) Alajosig vezetett az út a kastély felépítéséig.

Az épületet Eördögh (Ábrányi) Alajos, a család utolsó birtokosa építtette a 19. században. Az építkezéshez az egri építészcsaládból származó Povolny Ferenc debreceni építőmestert kérték fel. A kastély eredeti kialakítása gótizáló homlokzatával a hazai korai romantika (preromantika) egyik első emlékének számít, és francia hatásokkal is átszőtt. A tervezésben a kor híres szobrásza, I. Ferenczy István is részt vett.

Eördögh Alajos, a földbirtokos, aki bővelkedett műveltségben és szinte valamennyi európai nyelven olvasott, fontosnak tartotta a tudományok és művészetek támogatását. A kastélyt mintaként szánta, és remélte, hogy hatása kisugárzik a környező vármegyékre. Eördögh Alajos kastélyában sok jelentős művész és zeneszerző, például Erkel Ferenc és Bihari János is megfordult.

A kastélyhoz eredetileg egy angolpark is tartozott, melyet Eördögh Alajos alakított ki. Sajnos a park egy része az idők folyamán elvadult és károsodott, de szerencsére jelentős része ma is megvan.

Az épület története során több tulajdonos kezén ment keresztül, a II. Világháború után államosították.
Az 1980-as években általános iskola működött a kastélyban, majd 1982-ben visszakerült az önkormányzat tulajdonába. Az 1990-es években a kastély többször is tulajdonost váltott, végül hosszas jogi procedúrát követően Nyírábrány település ismét visszaszerezte annak tulajdonjogát.
A több évtizedes hányattatott sors azonban jelentősen megviselte az épületet.

A telpülés önkormányzata évek óta azon fáradozik, hogy Nyírábrány gyöngyszeme, az új idők funkcióját megtalálva ismét régi fényében pompázzon a község szívében.


A Nyírábrányi Eördögh–Ábrányi–Szapáry Kastély egy igazi történelmi kincs, melyet érdemes felfedezni és megőrizni a jövő generációi számára is.
Látogasson el hozzánk, és fedezze fel a múlt szépségét és a jelen varázsát ebben a lenyűgöző kastélyban!


Vissza a kezdőlapra
Széchenyi